filtrovaná káva
Rozeberu, co to filtrovaná káva je, jak se připravuje, jaké chutě můžeme v šálku očekávat, jaká káva je vhodná pro přípravu filtru a proč. Tento článek bude takovým souhrnem a návodem na to, jak si připravit filtrovanou kávu.
Zalévaná káva, pour over, chemex, Hario, filtr
Všechno jsou to téměř synonyma. Ve světě se tento druh přípravy kávy označuje anglickým výrazem POUR OVER, což se dá přeložit jako zalévaná káva. Zalévanou si ale našinec představí zpravidla nejspíš jako klasického „turka“. Rozdíl mezi pour over a turkem je v tom, že v turecké kávě zůstanou pomletá zrna po celou dobu v nápoji. To má za následek jejich přepálení a následně příliš hořkou chuť. Proč to lidem nevadí? Protože to turka často nalejí ještě dávku mléka a to vše zasypou pořádnou porcí cukru. Při pour over voda přes mletá kávová zrna kávy přeteče a ve výsledném nápoji již nejsou. Na oddělení mletých zrn od nápoje potřebujeme filtr a proto se takto tento způsob přípravy často označuje.
Chemex a Hario
Jsou dvě známé firmy, které vymyslely vlastní nástroje na přípravu filtrované kávy a jsou asi nejrozšířenější.
Chemex
Chemex přišel na trh s baňkou, která připomíná přesýpací hodiny. Střed zdobí dřevěná manžeta a na místě ji drží kožená šňůrka. Dostupné jsou různé velikosti. Postup zjednodušeně: do horní části se vloží filtr, do filtru se nasype káva a zalije se horkou vodou. Voda postupně přeteče do spodní části. Filtr s použitou kávou se vyhodí a nápoj se podává přímo z chemexu. Oproti tradičním překapávaným kávám je rozdíl hlavně ve filtru. Chemex má filtry velmi hrubé a tak vzniká velmi čistý nápoj.
Hario
Podobný princip přípravy jako chemex, ale design je odlišný. Hario V60 vypadá jako šálek s podšálkem s dírou v základně šálku, přes kterou protéká dolů káva. Hario se položí na hrnek, ve kterém chceme mít připravenou kávu. Do horní části se podobně jako v případě chemexu vloží filtr a do něj pomletá káva. Káva se zalije horkou vodou a přeteče do šálku. Filtr je tenčí než u chemexu, ale hrubší než u klasických prekapávacích strojů. Obě firmy tvrdí, že jejich design je lepší, protože: úhel sklonu filtru, drážky …
Jaká káva je vhodná pro přípravu filtrované kávy?
Filtrovaná káva může být připravena z jakékoliv pražené kávy, ale podle mého názoru jsou světlejší kávy vhodnější . Světlejší pražená káva si zachovává na rozdíl od tmavší více aromatických charakteristik v chuti i ve vůni. Daní za to může být zvýšená acidita kávy. Acidita je při přípravě filtrováním ve vysoké míře potlačena (oproti např. Espressu). Takže nepůsobí rušivě. Vhodnější jsou podle mého názoru aromatičtější kávy, jako např. Papua Nová Guinea, nebo Kenya. Mletí kávy má být hrubší než na espresso.
Co čekat v šálku filtrované kávy?
Pokud použijeme aromatičtější kávu, která je světle pražená, filtrovaná káva nás odmění krásnou vůní a jemnou ovocnou chutí. Pokud mám porovnat filtr s espressem, tak espresso je krátký, ale velmi intenzivní zážitek, filtr je dlouhý a mnohem jemnější. Filtr se hodí na relaxování a popíjení s knihou, filmem a nebo v kombinaci s nějakým dobrým rumem, já si například dopřávám rum Bumbu.
Postup
- Vložit filtr do chemexu. 3 přeložení na stranu lemu a jedna vrstva na odvrácenou stranu.
- Propláchnout prázdný filtr horkou vodou. Vodu vylít (odstraní se možná papírová příchuť).
- Nasypat kávu do filtru umletou na hrubší než espresso. S hrubostí je třeba experimentovat: pokud protéká voda příliš rychle, tak namelte na jemnější, pokud pomalu, tak na hrubší. Doporučený poměr je 1:17 – gram kávy na 17 gramů vody. Např. na 3dcl 17.6 gramů kávy. Pokud preferujete silnější chuť, přidejte kávu.
- Blooming – zalijeme kávu horkou vodou (cca 90 stupňovou) jen tak, aby se právě ponořila (ne více) a necháme ji 45 sekund kvést. Káva začne uvolňovat požadované látky.
- Krouživými pohyby zalijte kávu asi polovičním množstvím vody cílového objemu. Pokud chceme mít 3dcl, tak zalijeme asi 1.5dcl a počkáme dokud nepřeteče.
- Když část vody proteče, zalijeme druhou dávkou vody (dalších 1.5 dcl).
- Počkáme, dokud voda proteče, filtr s použitou kávou vyhodíme a podáváme přímo z chemexu.
Shrnutí
Chemex a Hario je další způsob, jak si vychutnat svou oblíbenou kávu trochu jinak. Doporučuji vyzkoušet i zarytým espressomilovníkům. Na poprvé se jim bude zdát příliš slabá, ale ani olivy vám nechutnaly napoprvé. Postupně začnete objevovat nové světy. Dobré kavárny tento způsob přípravy nabízejí. Pokud si chcete filtr dělat doma, tak Hario je levnější volba a Chemex trochu dražší ale stylovější. Který způsob je lepší? Těžko říct, protože záleží na vaší chuti. Enjoy!